TransferGo przewiduje innowacje w świecie finansów w 2016
TransferGo jest jednym z nielicznych start up’ow z kategorii FinTech, który będzie obecny na tegorocznym Światowym Forum Ekonomicznym w Davos.
2016-01-18, 12:14

TransferGo ma zaszczyt uczestniczyć w wydarzeniach w Davos, ponieważ FINTECH staje się nieodłączną częścią świata finansów i bankowości. W przededniu czwartej rewolucji technologicznej, wygląda na to, że większość graczy, jak i media są już zmęczeni głośnymi sloganami i PR’owymi trikami, które umieściły słowo FINTECH    w swoistej bańce. Nie jest łatwo przewidzieć co wydarzy się w 2016 roku, ale wydaje się oczywiste, że FINTECH to przyszłość współczesnego biznesu i powinien służyć jako właściwy przykład pomostu pomiędzy dwiema różnymi branżami o odmiennych perspektywach: po jednej stronie dobrze zakorzenione na rynku firmy, z wieloletnią tradycją takie jak banki, po drugiej zorientowane na  technologię, innowacyjne i przełomowe firmy FINTECH.

- W tym roku, największe zainteresowanie w branży FinTech wywołają startupy, którym  uda się zaprezentować całkowicie innowacyjne i bardziej wartościowe dla konsumentów rozwiązania, które powstaną dzięki współpracy z bankami i instytucjami finansowymi o ugruntowanej pozycji na rynku. - mówi Daumantas’a Dvilinskas, CEO i współzałożyciel TransferGo. - Wierzę, że nowoczesne modele biznesowe mają szansę stać się codziennością jak tylko tradycyjni gracze zaczną sobie zdawać sprawę, że ta zmiana jest niezbędna, aby ich biznesy przetrwały w przyszłości.

Doskonałym przykładem postępujących zmian jest właśnie TransferGo, któremu udało się nawiązać współpracę z ponad 30 partnerskimi bankami na całym świecie, a wciąż nawiązywane są nowe i coraz silniejsze relacje. Firma wykorzystuje innowacyjne rozwiązania technologiczne, oferując w ten sposób nowoczesny, cyfrowy model przesyłania pieniędzy z konta na konto. Dzięki temu rozwiązaniu środki wpłacane są lokalnie w postaci depozytu na konto firmy, a następnie wypłacane lokalnie na konto odbiorcy w kraju docelowym. Zastosowanie tego innowaycjnego systemu powoduje, że przelewy międzynarodowe są tanie, szybkie    i bezpieczne. Kwota, którą otrzyma odbiorca jest gwarantowaną kwotą, którą nadawca widzi na kalkulatorze przed zrealizowaniem przelewu, a pieniądze docierają na konto odbiorcy najczęściej jeszcze tego samego lub najpóźniej następnego dnia roboczego.

W 2016 roku, TransferGo spodziewa się śmielszych pomysłów, ze strony innych innowacyjnych biznesów.

- Widzieliśmy do tej pory bardzo niewiele z nich, pomimo całego szumu i emocji związanych z branżą FinTech - powiedział Daumantas Dvilinskas. Podekscytowany na #nextbigfin!

Agnieszka Stolarska